Expansie Jubbega

Expansie Jubbega

Expansie Jubbega

Deel de berichten van Expansie 2017 op Social Media

Uitleg

TRAILRUNNING: EEN UITDAGENDE NIEUWE MANIER VAN HARDLOPEN

Trailrunning wordt al wat langer in het buitenland beoefend, maar in Nederland wordt deze tak van hardlopen nu ook steeds populairder. Nieuwsgierig? Hier geven we antwoord op de vraag ‘wat is trailrunning?’

 

WAT IS TRAILRUNNING

Tijdens een trailrun loop je niet over het asfalt, maar door de natuur. Je loopt over smalle bos- of bergpaden met hindernissen die de natuur heeft aangelegd, zoals boomstronken, grote stenen, beekjes, enzovoort. Trailrunning wordt daarom ook wel off road hardlopen genoemd. Bij trailrunning gaat het niet om het lopen van een snelle tijd, maar het gaat meer om de belevenis.

 

WAAROM TRAILRUNNING

Trailrunning is een perfecte aanvulling op het normale hardlopen. Door de onstabiele ondergrond moet je tijdens het lopen meer balanceren. Hierdoor train je jouw enkels, benen en bovenlichaam. Doordat deze spieren sterker worden, loop je op het gewone asfalt een stuk sneller. De zachte ondergrond van de off road paden zijn ook beter voor je gewrichten. Deze hoeven dan minder harde klappen op te vangen dan tijdens een loop over verharde paden. Doordat de paden vol met obstakels liggen, is het ook belangrijk om geconcentreerd te lopen, zodat je niet struikelt en daardoor geen nare blessures oploopt.

 

TRAILRUN UITRUSTING

Een andere omgeving vraagt ook om een andere uitrusting. Tijdens een trailrun is het belangrijk dat je lichtgewicht trailschoenen met een goed profiel draagt. Draag een sporthorloge, zodat je de tijd en afstand in de gaten kunt houden en neem daarnaast altijd genoeg water in een bidon of hardloopriem mee, zodat je niet uitdroogt.

 

De Frije Wiken

“De Frije Wiken” of “It lân fan it folk sûnder oeren” *: een prachtig, nog vrijwel onontdekt gebied in de Friese Wouden (Zuidoost Friesland). Een streek die in het Duits zo treffend als ‘Geheimtip’ bestempeld zou worden. Een uniek kenmerk van het gebied is de wijkenstructuur. Het verstilde landschap wordt doorsneden door talloze vaarten en kanalen (wijken), die in het verleden werden aangelegd om de turf af te voeren. Na het afgraven van het veen werd het land stukje bij beetje in cultuur gebracht. Doordat er sprake was kleinschaligheid en een langzame ontwikkeling, kreeg tegelijkertijd de natuur gelegenheid om zich te herstellen.

 

De ontstaansgeschiedenis heeft geresulteerd in een prachtig, gevarieerd landschap waarin enerzijds de invloed van de mens heel duidelijk zichtbaar is en anderzijds de natuur opnieuw een nadrukkelijke plek veroverd heeft. Een rechtlijnige infrastructuur en systematische verkaveling, open graslandgebieden, kleinschalige landerijen omgeven door boomwallen, bos, heide… Het landschap kent hier vele smaken, die zich op meerdere manieren laten proeven: per fiets, te voet, te paard, per boot of kano. In het gebied zijn vele wandel-, fiets -, ruiter- en menroutes uitgestippeld. En door het gebied loopt het Jabikspaad, de Friese aanlooproute van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

 

Daarnaast maken De Tsjonger en de Opsterlandse Compagnonsvaart deel uit van de Turfroute, een recreatieve vaarroute door zuidoost Friesland, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel. De rijke cultuurhistorie van het gebied beperkt zich niet tot de sporen die de turfwinning heeft nagelaten. Ten zuidoosten van Olderberkoop ligt bijvoorbeeld de Bekhofschans, een onderdeel van de Lende-Kuunderlinie waarvan in 2007 de contouren zichtbaar gemaakt zijn. En langs de Kapellewei ligt duidelijk zichtbaar nog het tracé van de voormalige tramlijn Oosterwolde-Gorredijk, dat de Schoterlandse Compagnonsvaart kruist door middel van een nog bestaande, sierlijke betonnen brug.

 

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in verschillende natuurgebieden, zoals het Ketliker Skar, de Tsjongervallei, de Delleboersterheide en het Diakonievene. Een combinatie van natuur en kunst vindt u in de Wijnjeterper Schar. Door dat natuurgebied loopt een drie kilometer lange ‘poëzieroute’: een wandeling langs vijftien panelen met gedichten van verschillende dichters, in het Fries, Nederlands én Stellingwerfs, het dialect dat in Zuidoost Friesland gesproken wordt.

 

Sfeervolle dorpen en verstilde gehuchten completeren het geheel. Zonder de andere plaatsen te kort willen doen: Oldeberkoop móet u gezien hebben! En wilt u een middagje winkelen, dan kunt u prima terecht in Gorredijk.

 

Over de verscheidenheid aan typische streekproducten hebben we het nog niet eens gehad. En evenmin over de vele activiteiten en evenementen die gedurende het hele jaar plaatsvinden, variërend van het Flaeyelfeest (oogstfeest), de allegorische optocht in De Knipe, de kunstmanifestatie de Open Stal en het Oldtimerevenement in Hoornsterzwaag.

 

“De Frije Wiken” heeft veel meer te bieden dan we op deze plaats kunnen noemen. Elders op deze website vindt u daarom uitgebreidere informatie over dit unieke gebied: teksten, foto’s en video, een evenementenkalender én een overzicht van voorzieningen en bedrijven die u van harte welkom heten.

 

* De benaming “It lân fan it folk sûnder oeren” is afkomstig uit een boek van Evert Zandstra over het harde en armoedige bestaan van de bewoners in vroeger tijden. Turfwinning was eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten en heeft een belangrijk stempel gedrukt op het landschap.

PARTNERS & SPONSORS